25. března 2014

ŠÁRKA CINKEOVÁ:

TEPLICE SE STALY MÝM OSUDEM

V souboru Krušnohorského divadla působila jako druhá subreta v rozmezí let 1982 až 1994. Měla všechny předpoklady stát se hvězdou: mládí, půvab, fotogenickou tvář, temperamentní a navíc disponovala krásným školeným hlasem. Naposledy ji teplické publikum spatřilo v muzikálu Kabaret, nově nastudované premiéře poslední sezony 1993/94 a ve vůbec v posledním odehraném představení před rozpuštěním souboru, v operetě Polská krev. 




"Pro nás je starost jen zbytečný krám, proč smutný být z příštích let? Neroňte slzy do piva, život je kabaret!" Jak symbolická slova, uvědomíme-li si, že je zpívali herci, z nichž mnohým se o měsíc později nuceně uzavřela umělecká kariéra. Šárka Cinkeová - Krušková - Melíšková na fotografii z poslední nastudované premiéry před rozpuštěním souboru Krušnohorského divadla v roce 1994, muzikálu Kabaret (Joe Masteroff / John Kander / Fred Ebb).  

"Po absolvování studia byly Teplice moje druhé angažmá," vzpomíná šaramantní dáma, které roky neubraly půvab ani temperament. "Oblastní divadlo bylo moje přání. Nestála jsem o Prahu, kde bych si ve stínu zavedených hvězd pořádně nezahrála. Chtěla jsem si toho co nejvíc vyzkoušet a zdejší opereta měla navíc dobrou pověst. Pravda je, že tolik hereckých a pěveckých příležitostí, kolik se mi jich dostalo v Teplicích, bych jinde sotva měla," přiznává. A jako důkaz předkládá album z fotografiemi ze všech premiér, které se v průběhu dvanácti sezon na jevišti Krušnohorského divadla odehrály. Některé z nich, zvláště ty z období těsně po roku 1989, se jí a zřejmě i divákům z paměti "vykouřily", o jiných dokáže i po těch dlouhých letech vyprávět s nefalšovaným zaujetím. "V teplickém divadle byla počátkem osmdesátých let skvělá parta, což všude nebývá! Nepamatuji se, že my, subrety, bychom mezi sebou pěstovaly nějakou řevnivost, ta trošku přišla až v pozdějších letech. Skvělé bylo i zázemí, kluci v technice, krečjovna. Výpravy k inscenacím byly vždycky úžasné včetně kostýmů. Měly jsme nádherné toalety, vždycky perfektně padly", líčí Šárka. Pochází z Liberce, kde po absolutoriu odehrála první představení, zpívala kuchtíka v Rusalce. "V Teplicích jsem si myslela, že budu dva tři roky. Jenomže jsem se zamilovala, můj muž tu byl mistr světel. Jeli jsme na dovolenou a zpátky už jsem tušila, že budeme tři." Po roční mateřské dovolené se Šárka na jeviště vrátila, nakonec se v teplickém divadle zamilovala i do svého druhého muže... "Teplice se staly mým osudem", uzavírá výtah svého curiculum vitae. 


Opereta Podskalák měla na prknech Krušnohorského divadla vždycky úspěch.





Zleva: František Dvořák, zprava Šárka Cinkeová.

Přidat popisek
Šárka Cinkeová v Podskalákovi.
Šárka Cinkeová v historicky posledním představení souboru operety Krušnohorského divadla v Teplicích, sezona 1994, opereta Polská krev.


Poté, co Šárka Cinkeová - Melíšková dala na čas stálému divadelnímu angažmá vale, se jí dnes znovu rýsují pracovní příležitosti. Je opět svobodná a bude-li stát štěstí při ní, život jí znovu naplní divadlo. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.