27. března 2014

NOSTALGICKÝ NÁVRAT NA MÍSTO ČINU


Každé divadlo se snaží mít na repertoáru titul, o kterém se ví, že to je tak zvaný "kasaštyk". Každé divadlo je šťastné, když má v programu jméno, na které se tak zvaně "chodí". V Teplicích takový hercem býval Jan Počepický.

HVĚZDA PŘIJELA, JEN OPERETA SE NEKONALA

Jan Počepický měl být vzácným hostem na představení Hraběnka Marica.

Kálmánova opereta Hraběnka Marica patřila v historii Krušnohorského divadla vždycky ke kasaštykům. Na repertoáru se ocitla hned v roce 1924 a hrála se 17 x. Premiérově byla nastudována také hned po válce, v roce 1945 (premiéra 20. 10.) a kupodivu potom až v roce 1966, kdy teplický soubor s touto inscenací hostoval v divadle Jiřího Wolkera v Praze, kde ji uvedl ve čtyřech vyprodaných představeních. (Kritik se dočkal převážně dobrých, ředitelem Krušnohorského divadla byl v této době Karel Melichar - Skoumal). 

Opereta Hraběnka Marica se měla stát jedním ze stěžejních představení programu sestaveného k oslavě otevření Krušnohorského divadla 20. dubna 1924. Bohužel z důvodu náhlé vážné zdravotní indispozice hlavního představitele jsme byli nuceni představení přeložit na neděli 25. května. Větší problém, než vysvětlovat tuto skutečnost nahněvaným a zklamaným divákům, se zdálo být odvolání všech hostů, někdejších zaměstnanců teplického divadla, kteří byli na večerní představení pozváni. Hvězdou mezi nimi se měl stát herec a zpěvák Jan Počepický (1. 1. 1932), který v souboru Krušnohorského divadla působil dlouhých 20 let. Říkala jsem si, že pro "starého pána" to musí být výlet na celý den. Naštěstí má v Teplicích dceru, která nám setkání s divadelní legendou zprostředkovala. Navzdory věku do divadla dorazil dvaaosmdesátiletý bystrý chlapík a "dožadoval" se prohlídky. Rádi jsme mu ji zprostředkovali, doprovodili jsme Jana Počepického do foyer, kde je k vidění výstava připravená k devadesátinám divadla (herec, o kterém je řeč, je jen o osm let mladší). 

Lehce nostalgické setkání dvou legend souboru Krušnohorského divadla v Teplicích: zleva mistr světel Miko Vojtíšek, autorka blogu Eva Stieberová a herecký bard Jan Počepický. Foto z foyer divadla Jana Ptáčková.

Díky přítomnosti mistra světel Miroslava Vojtíška, který do divadla nastoupil v roce 1972 a pracuje zde dosud, se oba pánové mohli pustit do živé debaty, která nás všechny přenesla zpět do let, kdy v Teplicích fungoval stálý operetní soubor a zvláště na zájezdových představeních míval vyprodáno.

Vpravo Jan Počepický s Miroslavem Vojtíškem na jevišti velkého sálu.



 Pokud vše dobře dopadne, mohou se diváci s Janem Počepickým setkat 25. 5., kdy se má uskutečnit přeložené představení Hraběnka Marica.
Eva Stieberová, 18. 4. 2014

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.