24. března 2014

DNY LUDWIGA VAN BEETHOVENA

V roce 1964 byl položen základ tradice hudebního festivalu, jehož 50. ročník se uskuteční v roce 2014!



Program z roku 1965 jsme získali darem od Jiřího Hinky. Stojí v něm, že festivalem se Teplice přihlásili k odkazu a památce geniálního hudebníka, který v těchto lázních pobýval v letech 1811 a 1812. Léčil se zde, komponoval, navázal důležité osobní styky a prožil tu vzrušující chvíle svého intimního života, jak o tom svědčí jeho proslulý dopis "nesmrtelné milence", napsaný v Teplicích v létě roku 1812. (Redaktor: Bohumil Plevka. Výtvarník: Bedřich Barták. Mimochodem, ten se jako hostující scénograf podílel na mnoha operetních inscenacích Krušnohorského divadla).

Připomínka začátků Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena na tyto stránky bezpochyby patří, neboť až do poloviny 80. let se stěžejní koncerty odehrávaly ve velkém sále divadla. U příležitosti Beethovenových dnů roku 1965 byla na Zlatou harfu, dům s beethovenovskou tradicí, zasazena pamětní deska od akademického sochaře Vincence Havla, která trvale připomíná Beethovenův pobyt. 

Historie:
Úzká a krátká Lázeňská ulice, které dnes vévodí léčebný dům Pravřídlo, patřila v první polovině 19. století k tepnám Teplic. Byla ulicí s intenzivním ruchem a řadou hotelů a ubytovacích domů. Největším a nejvýznamnějším byla Zlatá harfa č. 75. Ludwig van Beethoven zde bydlel za svého prvního pobytu, od 4. srpna do 18. září 1811. Téhož léta se zde přechodně ubytoval také tehdy proslulý italský houslista J. B. Polledro. Na základě tohoto setkání uspořádali o rok později oba umělci koncert v Karlových Varech. Mezi hosty tohoto domu je v roce 1812 zapsán také Beethovenův pražský advokát Jan N. Kaňka. 

Koncerty v rámci prvních ročníků Beethovenova hudebního festivalu se konaly také v rokokovém sále Regionálního muzea v Teplicích. 

 
Ukázka programu k abonentnímu koncertu Severočeského symfonického orchestru z roku 1960. V té době byl šéfdirigentem orchestru Bohumil Berka, který byl po roce 1968 z této funkce "odejit".

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.