21. února 2014

PROGRAMY JAKO VÝTVARNÁ DÍLKA


Snímek z operety autorů Františka Zacharníka a Ferdinanda Havlíka "Gordický uzel". Blondýnka v popředí Šárka Cinkeová. Premiéra: 6. října 1984.

O BOHATÉ HISTORII KRUŠNOHORSKÉHO DIVADLA NEJLÉPE VYPOVÍDAJÍ PROGRAMY K OPERETNÍM INSCENACÍM.

Ty nejstarší, které se nám v archivu divadla podařilo nalézt, jsou ze 70. let 20. století

Pro mnoho z nás léta našeho mládí, pamatujeme si, "jakoby to bylo nedávno". Ruku na srdce, daleko víc ale bude těch, kterým ta doba přijde jako prehistorie. Snad ale i oni si s chutí dopřejí chvilky příjemné nostalgie nad několika obrázky, neboť nejenom těm, kteří u toho byli, připomenou, že "čas je běžec rychlým krokem". Snímky pocházejí z archivu KDT.



Jiří Voskovec - Jan Werich - Jaroslav Ježek: NEBE NA ZEMI. Hudební komedii režijně připravil Ivan Kašlík jh., orchestr divadla dirigoval František Popp, choreografie byla dílem Václava Štádlera jh, (člena baletu Národního divadla v Praze). Výtvarník scény byl: Jan Sedláček, výtvarník kostýmů: Miroslav Walter jh. Jako Mistr osvětlení je pod isncenací uveden Karel Krušna a pod scénickým zvukem Miroslav Vojtíšek, který ve stejné funkci působí v Krušnohorském divadle dodnes!
Obsazení: JUNO - Lea Čiháková, Amaranta - Magdalena Janáčová / Libuše Staňková, Catastrofa - Hana Límanová / Naďa Patriková ... Jupiter - Jiří Schoenbauer, Camilio - Ladislav Zacharník, Bartolus - Jan Počepický a další.
Premiéra této inscenace s konala 21. ledna 1978 v 18 hodin, v den tradičního Divadelního plesu KDT.
Ve stejném roce se ředitelství Krušnohorského divadla v Teplicích rozhodlo, že bude vydávat důchodcům v teplickém okrese průkazky na paadesátiprocentní slevu na všechna představení, hraná členy teplického, mosteckého a ústeckého divadla. V září 1977, kdy tato informace vyšla v tehdejším Průboji, bylo vydáno 600 průkazu. 



 
Oskar Nedbal: Vinobraní. Operetu k 50 výročí skladatelova úmrtí nastudoval Karel Melichar - Skoumal jh, orchestr řídil Zdeněk Hlávka, choreografie se ujal Václav Štádler. Výtvarník scény: Jan Sedláček, výtvarník kostýmů: Miroslav Walter jh. V hlavních rolích v premiérovém představení se představili Ladislav Zacharník, Zdeněk Krulikovský, Magda Janáčová, Táňa Feixová, Karel Bor a Lea Čiháková. Premiéra se konala 18. září 1980, inscenace byla nastudována v rámci jubilejní 35. sezony Krušnohorského divadla v Teplicích.

  1. Premiéra představení Mamzelle Nitouche se konala 25. ledna 1981 jako součást tradičního plesu Krušnohorského divadla v Teplicích. V roli Célestina se představil Milan Pěkný v alternaci s Janem Počepickým, jako matka představená zazářila Lea Čiháková.  Režie: Rudolf Fleischer j.h., dirigent Zdeněk Hlávka. Výtvarník scény a grafická úprava programu: akad. mal. Jan Sedláček.
  2. V roce 1981 nastoupil do funkce uměleckého ředitele Vladislav Chudlaský, novým dramaturgem a režisérem se stal Svatopluk Vašut, korepetitorem Vladimír Machek. Ze souboru odešli Jiří Schoenbauer do opery v Liberci a tanečník Jaroslav Mrázek do opery v Magdeburku. O některých z těchto osobností se dočtete na jiném místě tohoto blogu. 
  3. V roce 1981 uvedla teplická opereta dvě představení v Divadle Na Vinohradech: 25. června Piskáčkovy Perly panny Serafínky a 26. června Nedbalovo Vinobraní. 




Hudební komedii o dvou dějstvích Františka Zacharníka a Ferdinanda Havlíka "Gordický uzel" uvedlo Krušnohorské divadlo v premiéře 6. října 1984. V režii Rudolfa Fleischera za asistence "Ladislava Zacharníka si v ní druhý jmenovaný zahrál Propana. Při psaní téhle komedie si František Zacharník vzal "mustr" z her, které před vákou houfně přiváděly do divadla ve Vodičkově ulici fanoušky Voskovce a Wericha. 

A kdo v roce 1984 vládl v Krušnohorském divadle technickému zázemí? 






Oba černobílé snímky jsou z operety Gordický uzel.
Rekvizity: Vladimír Sháněl. Zvuky: Miroslav Vojtíšek. Mistr osvětlení: Karel Kruška. Vedoucí krejčovny: Miloslav Hamza. Vedoucí vlásenkárny: Hana Šmídová. Vedoucí jevištní technik: Karel Hecht. Vedoucí garderóby: Zdeňka Rochenbauerová.


Franz Lehár: Veselá vdova. Opereta, kterou miluje i současné publikum Krušmohorského divadla. Tento program byl vydán k premiéře, která se konala 16. 6. 1975.



Opereta Oskara Nedbala: POLSKÁ KREV se v Krušnohorském divadle dávala velmi často, jak vyplývá z následujícího přehledu premiér:  2. 7. 1945, 1952, 1956, 1969, 1977. (CESTY 1945 - 1985, B. Plevka). Polská krev byla představením, které v roce 1994 ukončilo činnost souboru operety Krušmohorského divadla v Teplicích.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeden ze skvostů, kterých se nám dostává díky příznivcům divadla a čtenářům tohoto blogu. Nedávno za mnou přišel pan Jiří Hinka a přinesl velikou krabici plnou koncertních a divadelních programů. Údajně, když je nevyhodím já, tak on určitě. Samozřejmě jsem nevyhodila nic! Materiály týkající se jiných divadel si odnesla Nasťa Vaňková, jejíž tvář můžete vidět na mnoha místech tohoto blogu. Programy k inscenacím uváděným produkcí teplického divadla a Severočeské filharmonie Teplice jsem si schovala. Při probírání jsem narazila na několik pokladů, například původní program k legendární inscenaci Těžké Barbory z listopadu 1968 - můžete si prohlédnout na stránce věnované režisérovi Ilju Burešovi. Nebo původní program k prvnímu konertu festivalu Ludwiga van Beethovena - bude mu věnováno samostatné povídání. Či shora uvedený program ke Královninu krajkovému šátku z roku 1963. Je mi jasné, že rozhodování o tom, zda dál "syslit" či vyhodit, se pro člověka, jemuž je hudba a divadlo životní láskou a potřebou, stane rozhodováním "to be or not to be"? Když pan Hinka tehdy přišel se svým vzácným darem, nebyla jsem v kanceláři. Proto mu moc děkuji alespoň touto cestou.


1 komentář:

  1. Záhadně zmizel příspěvek Sváti Vašuta. Proč? A nebo jsem nešika, že ho nemohu najít?... Díky za vysvětlení. LT

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.