26. února 2014

MUŽSKÁ OPORA SOUBORU


DRAGO ČÁSLAVSKÝ (zemřel 24. 6. 1979):


JEDNA Z MUŽSKÝCH OPOR OPERETNÍHO SOUBORU



Podle Bohumila Plevky,  Cesty 1948 - 1985:


Mezi významné členy  Krušnohorského divadla v Teplicích patřil tenorista Drago Čáslavský (původním povoláním cukrář), který se zde v roce 1951 poprvé představil  v operetě Ztřeštěné námluvy. Uběhlo 17 let a Drago Čáslavský vystoupil v pondělí 27.12.1968 ve svém 3000 představení na prknech teplického divadla, v operetě Franze Lehára Země úsměvů, v jedné z hlavních rolí prince Su Čonga. Od svého příchodu do Teplic vytvořil 86 rolí. 
Začínal v roce 1936 v Malé operetě v Praze na Vinohradech. Když se zdejší soubor rozpadl, působil v řadě venkovských divadelních společností.  Následovala řada divadelních angažmá: 1942 – 1944 Městské divadlo Jihlava, 1944 – 1946 Divadlo Oldřicha Stibora v Olomouci, kde působil jako tenorista v opeře. Zpíval Jeníka v Prodané nevěstě, Vévodu v Rigolettu a jiné velké partie. Srdce však Čáslavského táhlo zpět k operetě. Od roku 1946 – 48 přestoupil do tehdejší Komické zpěvohry, dnes Hudebního divadla v Karlíně. Jednu sezonu působil v Rozmarném divadle v Praze, další uměleckou sezonu v Divadle Na Fidlovačce a opět sezonu v Městském divadle v Kladně jako tenorista a šéf zpěvohry.
Od 1. ledna 1951 byl členem tehdy Krajského krušnohorského divadla v Teplicích. Za 30 let své divadelní činnosti vytvořil kolem 150 rolí činoherních, operních partií, ale ponejvíce operetních ve více než 4000 představeních.
Této záslužné umělecké činnosti, jejíž největší část patřila Krušnohorskému divadlu, zmínil Bohumil Plevka v textu k již zmíněnému představení Lehárovy operety Země úsměvů, ve které Drago Čáslavský zpívá vrcholným způsobem náročnou partii Su Čonga a tímto výkonem se důstojně zařadil po bok prvního představitele této role, světoznámého tenoristy Richarda Taubera.

Traduje se Dragův absolutní sluch a hlasový rozsah, pro který mu nebylo zatěžko kdykoliv kdekoliv "vystřihnout" dvoučárkované C. Také jej proslavil "frajerský" přístup k přípravě na vystoupení. "Na rozdíl od jiných sólistů, kteří se poctivě rozezpívávali minimálně hodinu před představením, Drago přišel chvíli před začátkem, krátce si loknul piva, dvakrát zkusmo zamručel a se slovy, mám to tam, odkráčel na scénu," vzpomíná Jiří Fojtík. 

Drago Čáslavský jako Su Čong v Lehárově Zemi úsměvů


Zleva: ředitel divadla Karel Melichar Skoumal zvaný Kamesko, sólistka Anna Bartáková a uprostřed Drago Čáslavský. Foto: Jindřich Körschner.
Karikaturu ředitele divadla Karla Melichara Skoumala zapůjčila jeho snacha.

Dodatek:
V roce 1969 se Drago Čáslavský dožil 60 let a od 1.září odešel do důchodu.  S teplickým obecenstvem se rozloučil rolí hraběte Boleslava  Baraňského v operetě Polská krev.
V květnu 1970 obdržel D. Čáslavský krajskou cenu za tvůrčí práci v oblasti kultury.
Drago Čáslavský zemřel 24. 6. 1979.


Přiložená fotografie:
J. Körschner, Země úsměů,  Su Čong (1967)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.