22. dubna 2014

V PRODANÉ NEVĚSTĚ ZAZPÍVÁ POPULÁRNÍ HEREC I PRIMÁTOR

VÝROČÍ KRUŠNOHORSKÉHO DIVADLA UCTÍ EVROPSKÁ HUDEBNÍ AKACEMIE

PRODANÁ NEVĚSTA ANEB TEPLICE SOBĚ

Oslavy 90. výročí otevření Krušnohorského divadla vyvrcholí 17. července 2014 teplickou premiérou Smetanovy opery Prodaná nevěsta. Nového nastudování se zhostí účastníci letošní Evropské hudební akademie, která od roku 2007, vždy na začátku léta, přivádí do Teplic mladé talentované operní pěvce a dirigenty, aby tu pod vedením zahraničních i tuzemských renomovaných lektorů připravili a odehráli vybrané operní inscenace a koncerty. Myšlenku Evropské hudební akademie uvedl v život dirigent Norbert Baxa, pod jehož pedagogickým vedením a ve spolupráci s Vysokou školou hudební v Curychu (Zürcher Hochschule der Künste) vznikla i letošní operní inscenace.

Dirigent Norbert Baxa řídí Severočeskou filharmonii Teplice. Snímek ze zkoušky Mozartovy operní inscenace Cosi fan tutte, DK Teplice 2009, FOTO: Jiří Morman.
Na realizaci EHA se podílejí teplický dům kultury, Krušnohorské divadlo i Severočeská filharmonie Teplice a v minulosti také Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem.

PROČ BYCHOM SE NETĚŠILI?

Režie opery, kterou Češi považují za svoji národní, se zhostí Josef Novák. Diváci se s ním setkali v průběhu loňské EHA, kdy režíroval Příhody lišky Bystroušky. Původně se měla režie Prodané nevěsty ujmout profesorka operního zpěvu na Univerzitě Britské Kolumbie ve Vancouveru, Kanaďanka Nancy Hermiston, která přiletí až na některou z plánovaných repríz.

 

Profesorka Nancy Harmiston působí na Univerzitě Britské Kolumbie ve Vancouveru.





Režií davové scény "Komedianti" byl pověřen Svatopluk Vašut, pro kterého to bude po 20 létech návrat na profesionální scénu. Někdejší umělecký šéf a režisér Krušnohorského divadla, dnes dramaturg a režisér souboru Hereckého studia Domu kultury Teplice, pracoval s profesionálními umělci do roku 1994, kdy byl soubor teplické operety rozpuštěn.

Kromě pětadvaceti zahraničních studentů operního zpěvu, kteří do Česka přiletí 4. července, se v operní inscenaci objeví zpěváci a tanečníci z Teplic: ve 3 výstupech členové Tanečního divadla Teplice v choreografiích Dagmar Bašusové a jako sboristé členové Brixiho komorního souboru Teplice. Údajně by se měl zúčastnit například na teplické konzervatoři populární "Jerome" Bešťák:

 

 
 

 

 

Ten se chce v roli zápasníka v dresu Sklo Unionu Teplice rozpomenout na svoji dávnou sportovní kariéru. A rovněž přestává být tajemstvím, že role principála se má zhostit teplický primátor Jaroslav Kubera v alternaci se svým senátorským kolegou, ředitelem Divadla Na Vinohradech Tomášem Töpferem. Nu, snad Tepličané jeho odvahu ocení a pokud všechno vyjde, jak má, budeme se mít na co těšit. 

Osoby a obsazení:

Krušina:  Duncan Watts - Grant

Ludmila: Isabella Halladay / Elizabeth Harris

Mařenka: Nicole Brooks / Laura Widgett

Mícha: Andriy Styrkul

Háta: Courtney Bridge / Suzette Janse van Rensberg

Vašek: Spencer Britten / Brent MacKenzie

Jeník: Matt Chittick / Milan Vlček

Kecal: Peter Monaghan

Principál: Jaroslav Kuber / Ian McCLoy

Esmeralda: Charlotte Beglinger / Chelsi Walsh

Indián: Cuncan Watts - Grant

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Z novodobé historie divadla: 

Prodaná nevěsta byla v roce 1945 v teplickém divadle prvním představením

"Ještě se v okolních lesích střílelo. Ještě Teplicemi procházely tisícové transporty z koncentráků, ze zajateckých a pracovních táborů, ještě byl v celém pohraničí nepopsatelný chaos, a již zaznívala nabitým hledištěm velkého sálu teplického divadla radostná slova Proč bychom se netěšili..." - tak vzpomínali na květnové dny v Teplicích pamětníci. 

(Zdroj: Divadelní almanach, 1948).

Hned v prvních dnech po osvobození se do divadla vrátila hrstka českých zaměstnanců. Začalo se jednat o jeho dalším osudu. 11. května 1945 bylo na ministerstvu kultury rozhodnuto, že jihočeská zpěvohra s částí činohry dostane k dispozici teplické divadlo. 2. června 1945 se 80 členů divadla v Českých Budějovicích začalo stěhovat do Teplic a brzy nato se začalo zkoušet. Zaměstnanci divadla se usnesli na názvu Divadlo severu, jeho provozovatelem se stala Ústřední rada odborů. Uměleckým ředitelem byl zvolen režišér Tadeáš Šeřínský, administrativním ředitelem Bohumír Kristejn, někdejší ředitel českobudějovického divadla. Šéfem opery se stal dirigent Josef Bartl, tajemníkem F. J. Autengruber.  

První česká scéna v Teplicích byla slavnostně otevřena 24. června 1945 představením Smetanovy Prodané nevěsty. V zaplněném hledišti seděli vedle čestných hostů příslušníci Rudé armády. Repríza představení se odehrála hned druhý den a další představení o několik dní později v Teplicích a v ústeckém divadle. 29. června odehrál své premiérové představení soubor činohry, představil se inscenací Maryša bratří Mrštíků. Opereta zahájila svou činnost 2. července Nedbalovou Polskou krví. 

(Zdroj: CESTY K DNEŠKU, Bohumil Plevka 1985).

Více k novodobé historii divadla v samostatném textu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Teplická" Prodaná nevěsta roku 2014 se bude odehrávat ve scéně a kulisách, které do Krušnohorského divadla kompletně zapůjčí plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Včetně medvěda. Přestože by angažmá primátora mohlo napovídat opak, půjde o inscenaci klasickou, v kostýmech, jejichž barevnost odkazuje na plzeňský kraj: modré kabátky, žluté kalhoty.

Krušnohorské divadlo Teplice a Evropská hudební akademie 2014: Bedřich Smetana - Prodaná nevěsta. 

Premiéra v Krušnohorském divadle ve čtvrtek,  17. 7. 2014 v 19 hodin. Orchestr Severočeské filharmonie Teplice dirigují studenti Vysoké hudební školy v Curychu a to v tomto pořadí: 1. akt: Dominic Limburg, 2. akt: Corinna Niemeyer, 3. akt: Raphael Honegger.

První repríza 20. 7. v 18 hodin - open air představení na nádvoří děčínského zámku. 

Druhá repríza: Krušnohorské divadlo 22. 7. v 19 hodin. 

Třetí repríza 23. 7. v 19 hodin, divadlo v Jablonci nad Nisou. 

Derniéra: Krušnohorské divadlo 24. 7. v 17 hodin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.