17. dubna 2014

ČTYŘICETILETÝ DIVADELNÍ ŽIVOT MÉHO OTCE

MILOSLAV HAMZA (1927 - 2000)

Divadelní krejčí, jemuž bylo shůry dáno

 

 

Většina kostýmů, které jsou dosud uloženy ve fundusu Krušnohorského divadla, vznikla v krejčovské dílně pod vedením Miloslava Hamzy. "Divadelní krejčovina je daleko složitější práce, než když si necháte u švadleny ušít šaty," upozorňuje jeho dcera, Libuše Hladká. "Divadelní krejčí musí znát a umět nejen historické styly, ale především dobové postupy. Problém nastává už v okamžiku, kdy musí nahradit historické materiály současnými. Otec byl nesmírně talentovaný a všestranný člověk. Se svým kolektivem uváděl do života vize kostýmního výtvarníka. Krůček po krůčku tak vznikaly zdobné šaty či extravagandní obleky, ve kterých se herci museli cítit dobře". 

 
Divadelní krejčovna v čele se stojícím mistrem Hamzou.

Práci divadelních krejčí a švadlen vystihují nejlépe slova Josefa Čapka z roku 1925:

"...Zároveň s malírnou se pustí do díla divadelní krejčí, krejčová a vlásenkář. Tohle všechno jsou vesměs velmi ctižádostiví lidé, neboť jako šaty dělají člověka, tak divadelní krejčovna předpokládá, že dělá herce... s největší rozkoší ze zdárného díla se zde šijí nejnemožnější píšťalové nohavice, vydutá břicha a zadky, kabáty příliš krátké nebo příliš dlouhé, těsné nebo nevídaně volné, podle toho, jak toho figura vyžaduje."

Švadlenky, pod jejichž šikovnýma rukama vznikaly divadelní kostýmy, které dodnes berou dech.

 
Mistr krejčí u stroje.

Duší divadelník, srdcem skaut

Míla Hamza byl nejenom bohem políbeným krejčím. Jeho dcera vzpomíná na svoje dětství a prázdninové stanové tábory z první poloviny 60. let minulého století, kdy teplická divadelní parta jezdila se svými rodinami do malebného prostředí poloostrova vytvořeného řekou Sázavou k Chabeřickému mlýnu u Zruče nad Sázavou. Její otec jako přední teplický skaut býval duší tohoto tábornického společenství.

Obrázek téměř kýčový, ale skutečnost u Chabeřického mlýna s partou divadelníků musela být ještě krásnější.

"Pravidelnými táborníky byli zejména akademický malíř Jan Sedláček s rodinou, který zde maloval krajinky, Hana Límanová se synem, Miroslav Barák s dcerou, manželé Valínovi, JUDr. Jiří Formánek s rodinou, Jana Kuchařová s rodinou, František Hůta, Zdeňka Rochenbauerová s dcerou, manželé Zankerovi, Věra Nováková s rodinou, manželé Havlíčkovi a příznivci této divadelní společnosti. Pamatuji si také, že jedno léto tento tábor navštívil i tehdejší dirigent orchestru teplického divadla Rudolf Trinner. Jednalo se o táboření ve skautském stylu,takže i v kuchyni se střídali ve službách jednotliví účastníci, což navozovalo mnohdy komické situace. Chabeřičtí se na teplické divadelníky velice těšili, zejména na estrádu, která každoročně probíhala v místní hospodě, kde přítomné pobavily teplické hvězdy v čele s Hanou Límanovou, Václavem Valínem či Miroslavem Barákem. My, děti, jsme měly dovoleno se těchto představení zúčastnit, z čehož jsme byly nadšené! Bohužel, tábory v této lokalitě neštastně ukončila povodeň v roce 1965".

 

Paní Hladká Hamzová poskytla do blogu fotografie z divadelní krejčovky, z divadla a ze stanového tábora v Chabeřicích z léta 1965. Jsou to amatérské fotografie, jejichž kvalita odpovídá době, kdy byly pořízeny. K dokreslení osobnosti svého otce přiložila nekrolog, který v souvislosti s jeho úmrtím vyšel v Deníku Směr - dnes Teplickém deníku.

 

 

 Podobu postavy, do níž se herec stylizuje, dotváří kostým, účes a líčení:

 

Na fotografii při práci mistr vlásenkář Huta.

A JEŠTĚ ZÁBĚRY  Z NAŠÍ HISTORIE, KTERÉ POBAVÍ :

ANI TEPLIČTÍ DIVADELNÍCI NEUŠLI MANIFESTAČNÍM OSLAVÁM SVÁTKU PRÁCE



Tatínek nesoucí na zádech holčičku je Bohouš Starka, známý především jako interpret dodnes populární písně Hvězda na vrbě.


A MNOZÍ BYLI OCEŇOVÁNI ZA VZORNOU PRÁCI (FAKT JE, ŽE OPRAVDU UMĚLI):

Na snímku poznávám zleva čtvrtou Janu Kuchařovou, mzdovou účetní a velmi příjemnou dámu, která kultuře v Teplicích zůstává věrná i v pozdním věku. Poslední zprava divadelní krejčí Miloslav Hamza.

A KROMĚ PRÁZDNIN SPOLU PODNIKALI I ZAHRANIČNÍ CESTY - ZDE DO NĚMECKA

Zajímalo by mě, se kterou ženou na fotografii to Míla Hamza nemluví?

1 komentář:

  1. Vzkaz pro p. Petra Větrovského:
    O životních osudech zpěváka Bohuše Starky mi bohužel není nic známo, vím jen, že zemřel, tuším že před více než 20 lety. Eva Stieberová

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.