5. února 2014

SCÉNY ZŮSTÁVAJÍ, DRAMATA, KTERÁ SE V NICH ODEHRÁVAJÍ, SE RŮZNÍ

UNIKÁTNÍ ZÁBĚRY Z KRUŠNOHORSKÉHO DIVADLA:

"SCÉNA ZŮSTÁVÁ, POUZE HERCI SE MĚNÍ"

Moudrým sloganem ohodnotil Mgr. Svatopluk Vašut, divadelní režisér a jeden z někdejších ředitelů Krušnohorského divadla níže zveřejněné dobové fotografie, které mnohé vypovídají o pohnuté historii Teplic. 
Od počátků novodobé existence divadla se měští radní snažili využívat jeho prostory pouze pro kulturní účely. Schůze politických stran se odehrávaly v dnes již neexistujícím hotelu Neptun (rozhraní Mlýnské a Pražské ulice), v Zahradním a plesovém domě či pod širým nebem.

Z historie:
Hotel "Neptunův chrám" s renesancizujícími prvky byl postaven v roce 1841 na rozhraní ulic Pražská, Mlýnská a Písečná. Z obou stran ho obtékaly potoky Kočičí a Bystřice, odtud pojmenování stavby. Separátní zahradní sál byl využíván od jara do podzimu. Elegantní vybavení s vyhlášenou kuchyní zajišťovaly hotelu vysoké renomé. Ve velkém reprezentativním sále se konaly plesy, zábavy, schůze i bouřlivá politická shromáždění. Nevím, co je na tom pravdy, ale říkalo se, že za války sloužil hotel Neptun jako luxusní veřejný dům. V 60. létech zde byla hudební škola a ze sálu, který pamatoval mnohé slavnosti, se stalo skladiště. 

Vyhlášený hotel Neptun na fotografii ze 60. let 20. století. To už po jeho někdejší kráse byla veta. Zanedlouho poté, v souvislosti s výstavbou nového sídliště v Proseticích, byl zbourán.

Jedinou výjimkou z pravidla o tom, že v Krušnohorském divadle se smějí odehrávat pouze apolitické akce, se stal 29. duben 1935. Tehdy ve velkém sále promluvil ministr zahraničí a pozdější prezident dr. Edvard Beneš. Jeho proslov se však politiky týkal jen velmi okrajově, neboť byl koncipován na závěr Pedagogického týdne, pořádaného Svazem německých sociálně demokratických učitelů. Sál byl dlouho předem vyprodán, květinami ozdobenému jevišti vévodila busta presidenta T. G. Masaryka. Edvard Beneš hovořil hodinu a půl a jeho řeč byla odměněna dlouhotrvajícícm potleskem. (Zdroj: Rekonstrukce Krušnohorského divadla, Ing. A. Smrček, CSc, V. Uher). 

V době mobilizace a Mnichova byl divadelní provoz obtížný, mnozí herci museli narukovat. Pro vedení města bylo stále těžší udržet krásné prostory divadla stranou zájmu nejrůznějších politických stran a spolků.

Z historie:
"Teplický incident"
Dne 17. října 1937 došlo v Teplicích k nastrojenému incidentu poslance SdP K. H. Franka s policií. Frank při něm bezdůvodně napadl a zranil tři policisty, což však bylo henleinovskou propagandou zneužito a vyloženo jako útok proti sudetoněmeckému poslanci.  Sudetští Němci vůči vládě Československa neustále stupňovali své požadavky, v jejichž pozadí stály zájmy Adolfa Hitlera. V únoru 1938 Hitler prohlásil, že Německo musí ochraňovat Němce v Rakousku a Českoslovenku. V Teplicích v té době žilo převážně německé obyvatelstvo. 

Ve dnech 17. a 18. října 1938 uspořádala místní Henleinova strana dvě slavnostní představení pro německou armádu, která Teplice obsadila. Hrál se Cikánský baron a v ředitelské lóži usedl generálporučík Schwandtner, v tak zvané "proscénce" velitel města pplk. Fricke se starostou Czermakem. Toho roku byla divadelní sezona zahájena až 27. října Beethovenovou operou Fidelius.

Unikátní záběry pocházejí z února roku 1939. Jsou na nich zachyceni SS vojáci a důstojníci Hitlerovy armády na pódiu velkého sálu Krušnohorského divadla, ve foyer,  které ve stejné podobě máme dosud, a při odchodu ze shromáždění. Dva poslední snímky říšské orlice a zákazu kouření byly pořízeny v administrativní části budovy divadla, v dnešní "ladírně" a objevily se po oškrábání stěny před malováním.
.
Z historie:
Horst Ludwig Wessel (1907 - 1930), syn evangelického pastora, od r. 1926 člen polovojenských organizací Wiking a Olympia, v roce 1926 člen NSDAP a vedoucí osobnost SA. Autor hymny nacistické strany.





Fotografie jsou majetkem propagačního oddělení Domu kultury Teplice a spolu s dalšími dobovými archiváliemi budou ke zhlédnutí na výstavě k 90. výročí otevření Krušnohorského divadla. Vernisáž se odehraje v malém sále 31. 3. v 17 hodin Výstava potrvá do 30. dubna 2014 a školákům a studentům bude zpřístupněna na vyžádání i v dopoledních hodinách.
Eva Stieberová.


2 komentáře:

  1. Velice zajímavý článek, fotografie ze kterých mrazí, ale tak to zkrátka bylo... Skvěle psaný blog. Věra K.

    OdpovědětVymazat
  2. Nazdar blogerko!
    Tak jsme si zavzpomínali. Mám připomínku k prostřední fotografii. Podle mne to nejsou vojáci SS (měli černé uniformy) ale SA (měli světle hnědé uniformy) .Uprostřed stojí německý policista a v pozadí ti tmaví budou zřejmě HJ (Hitlerjugend). SA a SS byly stranické armády (jako u nás Lidové milice). Ty složky se neměly rády, ale vydržely do konce války.
    My jsme po válce, kdy byl všeho nedostatek, nosili také hnědé košile po dorostu HJ, které jsme doma přebarvovali Duhou na khaki. To se většinou špatně podařilo a tak jsme byli flekatí,dnes je to moderní maskovací.
    Měj se fajn.V.
    Děkuji za zajímavé upřesnění Vladimíru Mjalovskému, příznivci Regionálního muzea v Teplicích a zanícenému sběrateli mincí.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.